Home

Udgivet: 1. Maj 2002

Ernie Ball bryder med reglerne
af Lara L. Sowinski

Skillevejen

Et af de måske mest bemærkelsesværdige skridt Ernie Ball tog skete for mindre end to år siden. Ligesom andre begivenheder firmaet har blevet udsat for der kunne have været tilbageskridt, viste dette sig at være en velsignelse i forklædning.

"En utilfreds tidligere ansat som var ansvardig for at sikre at vi, til enhver tid havde anskaffet et tilstrækeligt antal programmel-licenser fra Microsoft (Microsoft compliant), anmeldte os til "Business Software Alliance" siger Ball. BSA blev oprettet i 1988 og deres medlemmer omfatter firmaer som Microsoft, Adobe, Borland, og Symantec. Et af organisationens formål er at slå ned på programmel pirateri (anvendelse af programmel uden køb af gyldig påkrævet licens). Ball's største klagepunkt var hvad han kalder den hårdhændethed som de behandlede hans firma med.

"Vi blev invaderet af bevæbnede føderale agenter og firmaet blev lukket helt ned i en dag. Derefter bliver vi nød til at sværge at vi ikke ville røre andre data end dem der er absolut nødvendige for at drive vores firma," siger han. "Jeg tror ikke på at man kan behandle en kunde på den måde." Efter at undersøgelsen var fuldført, viste det sig af Ernie Ball manglede licenser til 8 procent af det programmel de anvender. Idet han tænker tilbage på den gang, siger Ball "Flere af de eksperter som jeg hyrede gik tilbage (til deres eget konsulent firma) og undersøgte deres egen anvendelse af programmel og fandt ud af at de manglede licencer til 20 procent af det programmel de anvender. Det er næsten umuligt at være totalt i overensstemmelse med licensaftalerne.

Firmaet endte med at betale mere end 700.000 kr. ($90,000) for at opnå et forlig. "Knap 300.000 kr. ($35.000) af dem var Microsofts advakatudgifter, som det er normalt at du betaler i den her slags sager, så selve bøden var faktisk lavere." siger Ball, som på daværende tidspunkt besluttede at hans firma skulle være "Microsoft frit." Ball fortæller, "Alle sagde at vi ikke kunne gøre det. Det tog os omkring et år [at konvertere fra et Microsoft system]."

Ernie Ball anvender idag Sun Microsystems StarOffice - som svarer til Microsofts kontorpakke - i et Linux-baseret netværk med en UNIX-baseret hoved-computer. "Der er nogle få uhensigtsmæssigheder," siger Ball. "men problemet med Microsoft er at når programmerne fejler på din PC bliver firmaets it-eksperter nød til at rejse sig og komme hen til dig for at løse problemet. Nu hvor vi anvender Linux PCer kan de blive siddende på deres plads og løse problemet via netværket. Og vi har kunnet undgå at skulle købe XP ligesom at vi har kunnet undgå at skulle købe nye PCer.

StarOffice kontorpakken kører på operativsystemerne Solaris, Windows samt Linux og er designet til at være kompatibelt med Microsoft Office. Målgruppen for StartOffice er mindre firmaer, kontoret i hjemmet, uddannelsesinstitutioner, store koncerner med blandede it-miljøer og den offentlige sektor.

"Forsvarsministeriet (i USA) anvender StarOffice," siger Ball. Sandheden er at alene de enorme besparelser der kan opnås ved at anvende StarOffice ubenægtelig er atraktive. Tidligere på året underskrev Englands regeringskontor for statens indkøb en aftale med IBM, Sun Microsystems, og Microsoft som dækker anvendelsen af produktionsfremmende PC-programmel inden for regeringens departementer. Selvom dette arrangement ikke nødvendigvis er et nederlag til Microsoft, så er det heller ikke en sejr, og det gør det acceptabelt at anvende konkurrenternes løsninger. Ifølge en teknisk konsulent fra Sun Microsystems, ville Englands regering kunne spare 11,6 milliarder kr. (1 milliard GBP) hvis de undlod at opgraderede til XP i 5 år, og valgte StarOffice i stedet for. Mens størrelsen af dette beløb kan diskuteres, er det sansynligt at man med en stigning i udrulning af StarOffice kombineret med nedskæringer i PC opgraderinger ville kunne realisere besparelser på mere end 1,16 milliarder (100 millioner GBP).

Ball samligner tempoet i den altid skiftende branche som værende mere ligesom en metronom end som et pendul. Firmaets filosofi er forblevet den samme - at være på udkik efter muligheder i tilbagegangstider og ikke at være bange for skulle være en pioner, selv om det betyder at man kommer til at spille solo.

Lara er redaktør for et specielt område hos WORLD TRADE MAGAZINE. /

Side tæller

Valid HTML 4.01!

oversat til dansk af Hans Christian Studt

Her er det oprindelige engelske interview